Prva stavka nakon kupnje stana je odabir boje zidova koji se smatra jednim od najtežih zadataka pri uređenju stambenog prostora. Dobar odabir boja vizualno može smanjiti prostoriju ili ju povećati, unijeti svjetlost i vedrinu ili napraviti prostor tmurnim i nepoželjnim za boravak. Osim što boju biramo po vlastitim željama svakako bi bilo dobro boju zidova uskladiti boji namještaja i namjeni sobe koju uređujete. Krenimo:

BOJA ZIDOVA U DNEVNOJ PROSTORIJI
Dnevna prostorija svakako je u većini slučajeva prostor u kojem najviše boravite. U svijetu dizajna interijera slobodno je poigrati se raznim bojama no preporuča se da to budu pastelne boje koje se dobro nadopunjuju s odabranim namještajem u prostoriji. Kako bi prostor učinili zanimljivijim popularne su postale takozvane „foto-tapete“. S njima kao ni s bojama zidova ne treba pretjerivati pa tako stručnjaci preporučaju jedan zid u „foto-tapeti“, a ostale zidove jednobojne i usklađene s bojom koja prevladava na tapeti.

BOJE ZIDOVA U KUHINJI
Prostor kuhinje i blagovaonice preporuča se upotreba svijetlih , nježnih te živih tonova , dok upotreba hladnih nijansi sive i plave boje nije najbolji izbor, jer umanjuju apetit. Pored ovoga boju bi bilo dobro uskladiti, osim s bojom kuhinjskih elemenata, i s bojom pločica ili zaštitnog stakla.

BOJE ZIDOVA U SPAVAĆOJ SOBI
Ova prostorija obično služi za opuštanje i odmor stoga je to ono za čime se treba voditi pri odabiru boje zidova. Kako bi lakše utonuli u san i odmorili se mogu nam pomoći boje zidova od kojih se za ovu prostoriju svakako preporučuju plava, ljubičasta, siva ili bež nijansa jer djeluju umirujuće. Ono što nikako nije preporučljivo je odabir crvenih nijansi jer razbuđuju zbog čega bi mogli imati problema sa snom.

BOJE ZIDOVA U DJEČJOJ SOBI
Dječja prostorija je dio gdje možete najviše eksperimentirati s bojama zidova. Od boja se preporučuju žive boje, no ne previše jarke kako ne bi činile djecu nervoznom i agresivnom. Ukoliko se radi o manjoj djeci svakako su odabir svijetle i nježne nijanse te pastelne boje koje će unijeti mirnoću u prostor. U ovim prostorijama možete se poigrati s iscrtavanjem slika u više boja, šarenim zidovima na pruge ili „foto-tapetama“.

ČETIRI NAJČEŠĆE POGREŠKE PRI ODABIRU BOJA
Boje su kao i namještaj vrlo važan dio uređenja prostorija koje uvelike imaju utjecaj na usklađenost stila, ljepotu i udobnost doma. Zbog tih činjenica preporuča se što detaljnija analiza boja odnosno nijansi koje će biti odabrane kako ne bismo pogriješili i učinili prostoriju nepoželjnom za boravak. Kako bismo Vam pomogli pri odabiru spomenut ćemo neke najčešće pogreške pri odabiru.

1. Boja dekoracija identična s dominantnim objektima u prostoru
Ukoliko je namještaj taj koji želite istaknuti pripazite da dekoracije odabirete u istoj boji, ali te svjetlijih i nježnijih nijansi. Odabirom iste nijanse vizualno ćete zatvoriti prostor, a nećete postići ni naglasak na željenom namještaju jer će sve djelovati isto. Primjerice ako je Vaš odabir tamni namještaj koji želite istaknuti uz njega će svakako biti dobro izabrati svjetlije nijanse tepiha, zavjesa, dekorativnih jastuka i sličnoga.

2. Odabir jarkih boja
Jarke boje preintenzivne su za većinu prostorija i ne preporuča ih se stavljati u prostorije u kojima svakodnevno boravimo. Ukoliko je prostorija prostrana i osvjetljena vanjskih svjetlom može „pretrpjeti“ jarke boje, ali unatoč tome bolji izbor bit će boje koje će Vam prostor učiniti ugodnim.

3. Odabir bijele ili krem samo zato što smatrate da s tim nema pogreške
Ni odabir ovih nijansi nije nimalo jednostavan. Iako su svijetle i na prvi pogled na uzorcima nema razlike ove boje se ponašaju različito s obzirom na svjetlinu te je tako ovo možda i najkompliciraniji odabir. Kako biste dobro odabrali nijansu potrebno je odabrati dobru temeljnu boju odnosno boju iz koje ta nijansa proizlazi (crvena, žuta, smeđa, siva) te bi svakako bilo dobro uzeti mali uzorak boje te ju nanijeti na neki dio zida.

4. Boje koje nisu najprikladnije za određene prostorije
Hladne boje u svijetu dizajna interijera pripadaju uređenju spavaćih soba. To su boje poput prirodno-zelene, srebrnkasto-plave i boje lavande koje će djelovati umirujuće i ugodno. S druge strane tu su tople boje poput zemljanih nijansi, ljubičastih i tamno zelenih.

 

stanovi, novogradnja